00 logo 1e positief web01

21 november 2018 - Onze gemeente en de energietransitie

logo dfm

U wordt van harte uitgenodigd voor de Algemene Leden Vergadering van onze lokale energie coöperatie op

Woensdag 21 november 2018
20.00 uur
Sociaal Cultureel Centrum De Pomp
Bantega, Middenweg 125

Na het zakelijke gedeelte en de pauze komt rond 21.00 uur een interessant onderwerp aan de orde:

De Energietransitie en de gemeente De Fryske Marren

De gemeente DFM moet op niet al te lange termijn een plan maken voor de ‘wijks’ gewijze aanpak van de energietransitie.
Annemarie Hooymans, beleidsmedewerker milieu/duurzaamheid van gemeente De Fryske Marren, is bereid om het onderwerp toe te lichten en met ons te discussiëren. Ze wil graag met ons in gesprek over hoe we gezamenlijk stappen kunnen zetten.

Aan de hand van vraagstellingen zal Folkert Boersma de discussie hierover leiden.

Onze technische man Willem de Bruijn geeft toelichting op de verschillende mogelijkheden

181121-ALV-agenda.pdf
180523-ALV-notulen.pdf
180523-ALV-notulen-discussie.pdf
1811-huishoudelijk-reglement.pdf

 

 

15 januari Nieuwjaarsbijeenkomst en alles over warmtebeeldopnames

17warmtebeeld 01

Dorp Centraal wenst je een voorspoedig en energierijk 2018!
 
We hebben een foto gemaakt met de warmtecamera: je ziet hoeveel warmte we uitstralen! Op de achtergrond zie je dat de daken van de huizen geen/weinig warmte afgeven en zelfs een energielek in het dak links.
 
Wil je ook weten hoeveel warmte=energie uit jouw woning weglekt???
Op de ALV van 15 januari 2018 vertellen we je alles over de warmtecamera en hoe die gebruikt kan worden.
Je bent vanaf 20.00 uur van harte welkom in Dorpshuis De Brêge, Echtenerbrug. Na het inhoudelijke deel gaan we onder het genot van een hapje en een drankje het nieuwe jaar inluiden.
 
 

100% GROENE STROOM van NOORDELIJK LOKAAL DUURZAAM en collectieve energieprojecten met de POSTCODEROOS

Algemene Ledenvergadering - 9 november 2016 - Dorpshuis Irene in Follega

KlaasBlijsma Postcoderoos web3We hadden een interessant programma met twee sprekers:

Lees meer

De investering van het jaar - 200% rendement!!!

Kelvin kleuren LEDs get lightWie laat zo een kans voorbij gaan in een tijd dat je spaargeld geen cent meer oplevert?
En het mooiste is, iedereen kan zich deze investering permitteren.

Gewoon in je huiskamer rondkijken. Hangen er nog oude gloeilampen of een overdaad aan halogeenspots? In de belangrijkste woonruimtes in huis hangen al gauw 100W tot 200W per kamer de hele avond te branden.

Vervang één 60W lamp door een LED-lamp van 9W en je bespaart 85% stroom. Voor een lamp die gemiddeld 6 uur per dag brandt is dat ruim 20 € per jaar. Daarmee heb je de lamp in één jaar tijd twéé keer terugverdiend. En dat ieder jaar weer.

Lees meer

Project energiebesparing afgesloten met avond gasloos wonen

181101 gasloos wonen 01Het energiebesparingsproject Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen is 1 november 2018 afgesloten met een themaavond 'Gasloos wonen'.

Een zaal vol mensen kwam trok de avond “Gasloos wonen “ naar Dorpshuis de Brêge in Echtenerbrug. Domien Silvius realiseerde als particulier en ondernemer korte terugverdientijden. René Koopmans wijst als projectleider van de Green Deals op de eerste stap. De combinatie van warmtepomp en CV ketel. Hij verwacht binnen 5 jaar grote stappen in innovatie. Georganiseerd door de energiecoöperaties Dorp Centraal en Doniawerstal.

 

Doe mee! Verlaag uw woonlasten - bespaar energie


 22 maart 2018             Energiecafé

Tijd          20.00 - 21.30 uur
Locatie    Het Wapen van Langweer
Doel        Het versterken en het bij elkaar brengen van groepen
Thema    Sluimerverbruik

 

besparen2

Voor  het project ‘Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen’ krijgen onze deelnemers  met voorrang een slimme meter geplaatst. Daarnaast  ontvangen zij gratis een energiemonitoringkastje voor van Enelogic met premiumaccount, die aan deze slimme meter gekoppeld wordt. Met dit apparaatje is online te volgen hoeveel energie er in huis wordt verbruikt en hoeveel dit verbruik kost. Pieken in het verbruik kunnen makkelijk worden opgespoord en er kan worden ontdekt welke apparaten veel stroom of gas gebruiken. Zo kunnen de deelnemers aan het project met simpele aanpassingen flink op hun energieverbruik besparen! Een drietal activiteiten en een maandelijkse nieuwsbrief helpen de  deelnemers extra met energie besparen.

Professionele begeleiding
Het project komt tot stand vanuit een samenwerking tussen energiecoöperaties Doniawerstal-Energie en Dorp Centraal. Johan Hielkema van Doniawerstal-Energie en Ursi Frehner, Willem de Bruijn  en Geartsje Witteveen van Dorp Centraal hebben gezamenlijk het initiatief voor het project genomen. De uitvoering van het project is in handen van studentencoöperatie SAMEEN en adviesbureau Ekwadraat. Via SAMEEN doen studenten met belangstelling voor duurzaamheid in de vorm van een studie gerelateerde bijbaan relevante werkervaring op. In dit project verzorgen de jonge professionals de installatie van de energiemonitoring en organiseren zij o.a. drie ludieke projectactiviteiten.

200 euro in je zak houden, ieder jaar weer12454842 gelukkig groene huis toont zijn zonnepanelen op het dak2
Gemiddeld besparen deelnemers 10% op hun energierekening, leert oons eerdere ervaring. Dat is al gauw €200 in je zak houden, ieder jaar weer.
Energiecoöperaties Doniawerstal-Energie en Dorp Centraal zijn op zoek naar deelnemers. Dankzij  subsidie van de Provincie en de Gemeente  kunnen de inwoners al meedoen voor 35 euro. Dat is een flink voordeel. Gewoonlijk zouden de kosten voor de energiemonitoring en de kosten van de activiteiten ongeveer 300 euro bedragen.

Noordelijk Lokaal Duurzaam klanten doen gratis mee
En de organiserende energiecoöperaties bieden een aantrekkelijke actie voor hun klanten. Wie klant van Noordelijk Lokaal Duurzaam is of klant wordt tijdens het project, die krijgt de eigen bijdrage na 1 jaar energieafname terug. En de andere deelnemers verdienen hun eigen bijdrage terug met hun energiebesparing. Dus iedereen kan “gratis” zijn woonlasten verlagen.

Waarom meedoen?17en310gic– Realtime inzicht in uw energieverbruik men Enelogic energiemanagementsyteem;
– Tips van energiecoaches;
– Een lagere energierekening; gemiddeld 10%;
– Wegwijs worden in energie besparen en verduurzamen;

Aanmelden: nog maar 7 plaatsen beschikbaar.
Aanmelden kan via deze link. Let op: uw  aanmelding geeft geen directe garantie  tot definitieve deelname. Dit in verband met de straatverdeling van de slimme meters vanuit Liander. Vergroot je kans door een aantal buren te vragen om mee te doen!  Prachtig als u al een slimme meter heeft. Daarvoor geldt dit voorbehoud niet.

Startbijeenkomst 29 november.

Prijsvergelijking: Noordelijk Lokaal Duurzaam heeft het laagste kWh-tarief

Wist u dat Noordelijk Lokaal Duurzaam op dit moment de laagste prijs per kWh rekent? Dat is bijzonder prettig voor grotere gezinnnen, die wat meer verbruiken. Het gastarief is bij Essent € 0,002 voordeliger. Maar Essent levert geen CO2-gecompenseerd, vergroend gas.

1609 tariefvergelijking NLD

Lees meer

Dorp Centraal op de Tsjûkemerke

Tsjukemerke s 001Voor de 2e keer al stonden onze vrijwilligers op zaterdag 17 september met een stand op de Tsjûkemerke. Dankzij de inzet van onze werkgroepen PR en energiebesparing hadden we drie leuke acties:

Lees meer

  • 1
  • 2