00 logo 1e positief web01

De LINKS van 2022 over energiearmoede en energiebesparing

Links naar de tips Samen de winter door

Hier kun je alle energiebesparings-tips downloaden en vind je 7 korte video's .

Video 1 -  Uitleg energierekening en energiemarkt  7 min.
Video 2 - Ervaring energiebesparing  2 min.
Video 3 - Waarom de CV temperatuur verlagen? - 2 min.  handleiding voor jou ketel Zetmop60.nl
Video 4 - Thermostaat lager stellen 2 min.
Video 5 - Plaats radiatorfolie - 3 min.
Video 6 - Plaats leidingisolatie - 5 min.
Video 7 - Een radiatorventilator vergroot de warmteafgifte van je radiator - 4 min. 
Video 8 - Energieverbruiksmeter - 1 min.  Kom erachter welke apparaten echt veel energieverbruiken. Te lenen bij Dorp Centraal!
Video 9 - Plaatsen van kozijnfolie  - 5 min.  Lowbudget oplossing voor ramen met enkel glas

Energiecoaches van DorpCentraal

Vier vrijwilligers van Dorp Centraal hebben de training voor Energiecoach light van de gemeente en de Friese Energiebank gevolgd.
Zij kunnen je op weg helpen bij je eerste stappen energiebesparingen en bij de vergeten kleine dingen. En zij kunnen je verder helepen naar de juiste instanties bij de gemeente, overheden en subsidieregelingen.
Willem de Bruijn en Ellen Blok - Delfstrahuizen,  Tom Louwinger - Echtenerbrug,  Ursi Frehner - Bantega/Osterzee

(Energie)armoede en toeslagenregelingen in de gemeente De Fryske Marren

besparen383% van de rechthebbenden maakt geen of onvoldoende gebruik van gemeentelijke voorzieningen.
Eenmalige energietoeslag 2022, bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag, kwijtschelding van lokale lasten, Mee-doen-pas of reiskostenvergoeding, minimabijdrage van €140 en bibliotheekabonnement, individuele studietoeslag,

De gemeente biedt energiecoaching op 2 niveaus:

1- voor woningeigenaren
Tûk Wenjen is voor woningeigenaren, die zich door de energiecoach willen laten adviseren welke energiemaatregelen en -investeringen zinvol zijn voor hun woning.

2- Voor iedereen, in het bijzonder voor huurders en minima en mensen met schuldenproblematiek

Waar heb jij recht op? – op één website gebundeld

Alle landelijke en gemeentelijke toeslagen en regelingen op een rij vind je op de landelijke voorzieningenwijzer datgeldtvoormij.nl. Daar kies je de gemeente De Fryske Marren. De website leidt je heel gemakkelijk door alle regelingen als je je leeftijd en maandinkomen in vult. En geeft je direct een overzicht waarvoor jij in aanmerking komt. Vervolgens kun je door met zelf aanvragen of hulp bij het aanvragen.

Energietoeslag
Voor 2022 hebben mensen met een inkomen van maximaal 120% van het bijstandsnorm recht op €1300 energietoeslag. Wie daar recht op had krijgt in december nogmaals €500 extra bijgeschreven.

Energiecoach en energiebespaarbox
In het kader van minimabeleid en schuldhulpverlening zijn er energiecoaches, met een energiebespaarbox, die ter plekke bekijken welke kleine maatregelen uitgevoerd kunnen worden.

Witgoedwissel
De gemeente heeft ook een Witgoedwissel, voor mensen met nog hele oude apparatuur.

3000 euro isolatie - Duurzaamheidslening
Er zijn landelijke isolatiebudgetten en een duurzaamheidslening, ook voor lage inkomens. “We begeleiden ook mensen die bij de sociale dienst terecht komen, zo dat de maatregelen die ze uitvoeren, meer geld besparen, dan de eventuele duurzaamheidslening kost. Daarmee houden ze geld over.”

Vergelijken energiecontracten en zorgverzekeringen kan ook via de website van datgeldtvoormij.nl

De gemeente werkt ook samen met schuldhulpverlening en woningbouwcorporaties

Energiebank Fryslân

De Energiebank Fryslân is een stichting, die mensen in energiearmoede helpt. Ze heeft onder andere een Fix-team en energiecoaches
Doelstellingen 2022/2023
Aanschaffen van praktische bespaarmaatregelen om direct te verdelen en/of aan te brengen middels fixteams.
Stimuleren van isolatiemaatregelen bij minder draagkrachtige woningeigenaren.
Bouwen aan een noodfonds voor huishoudens die in acute nood zijn terechtgekomen ten gevolge van de stijgende energielasten.
In samenwerking met Stichting PEB worden (vrijwillige) energiecoaches opgeleid, specifiek voor inwoners die door energiearmoede geraakt worden.
Bundelen en aanbieden van praktische mogelijkheden (menukaart) voor minder draagkrachtige huishoudens om te verduurzamen.
Er wordt gebouwd aan lokale borging, zodat de voordelen die de Energiebank biedt voor iedereen in Fryslân toegankelijk en bereikbaar zijn.

NL 15 RABO 0318 3632 91
De bestuursleden van onze stichting krijgen geen andere beloning dan een vergoeding voor gemaakte onkosten.
Fiscale naam: Stichting Energiebank Fryslân
RSIN (Fiscaalnummer): 8640.72.594
KVK nummer: 86743449

Energiebank Fryslân  - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Energieteam Fryslân

Inspiratie en tips

Zet'm op 60

in 1 minuut €140 per jaar besparen. Zet je CV-ketel op 60° C met handige filmpjesCV-ketel op 60° C met handige filmpjes (ook voor jouw CV-ketel). Ook aanbevolen door de fabrikanten en de Consumentenbond.

Energieweerbericht

Hooikist of Kookzak

Bespaar 75% energie met een hooikist of kookzak. Of je nu gebruik maakt van een hooikist of een kookzak, een met handdoeken gevulde koelbox of gewoon een slaapzak, bij deze kookmethode gaat het erom om je pan goed geIsoleerd weg te zetten en langzaam in de eigen warmte na te laten garen. Het is gewoon een kwestie van vroegtijdig plannen, dat is even omdenken. Maar vervolgens kun je weglopen en iets anders doen. Iedeaal voor smoorvlees. Ook handig voor een complexe feestmaaltijd of een simpele campingpot.Hier vind je een naaibeschrijving van een kookzak, de eigentijdse vorm van de aloude hooikist.

Recepten voor kookzak en hooikist

Hierbij een paar hooikistrecepten.