00 logo 1e positief web01

Energie besparen

besparen2terug

De energierekening is een aanzienlijke post van onze vaste lasten.
Energie besparen is geld sparen. Veel geld. 
De eerste stap om je energierekening de baas te worden is altijd energie besparen. Pas daarna is energie zelf energie opwekken zinvol.

Met energie besparen is het net zo als met afvallen. Je houdt het alleen vol als je niet het gevoel hebt iets tekort te komen. Energie sparen is dan ook een kwestie van slimme dingen doen, die het je gemakkelijk maken minder energie te verbruiken. En timing. Iedere verbouwing begint met isoleren.

Dorp Centraal helpt haar leden verder met energie sparen.
Dorp Centraal brengt mensen met kennis, ervaring en vragen samen. Dorp Centraal wil informeren, inspireren en stimuleren met onder andere werkgroepen en informatieavonden.

Laat ons weten wat jouw tip&trucs of vraagstukken zijn.

NEDERLAND  ISOLEERT

Het isoleren van spouwmuren en kruipruimten is een makkelijke manier om uw woning te verbeteren. Uw huis wordt in één keer een stuk comfortabeler en u bespaart direct op uw energierekening. Tot wel 30%! Nederland Isoleert biedt collectief isoleren met uw buurt aan om zo een stuk voordeliger uit te zijn. Kijk voor meer informatie op www.nederlandisoleert.nl 

Spaar en LED-lampen kiezen

Hoe vaak heeft u al een spaar- of LEDlamp omgeruild omdat het resultaat tegenviel?
Alles wat je moet weten over energieverbruik, lichtopbrengst en lichtkleur van de nieuwe generaties lampen.

Lichtopbrengst - Lumen
Bij de gloeilamp wisten we precies hoeveel Watt voor welke functie bruikbaar was. De gloeilamp is verleden tijd. We willen met zo weinig mogelijk energie evenveel lichtopbrengst. Lichtopbrengst meten we met Lumen.

In de onderstaande tabel is de Wattage van gloeilampen naast de lichtopbrengst in Lumen gezet en is eenvoudig te zien welke soort lamp dezelfde lichtopbrengt levert en hoeveel Watt hij verbruikt. 

Lees meer

Sluimerverbruik aanpakken levert geld op

Sluimerverbruik is het energieverbruik van alle apparaten die gedurende de dag aan staan. Hierbij kunt u denken aan adapters, wifi-stations, televisies die op stand-by staan en koelkasten en diepvriezers. Omdat deze apparaten de hele dag, jaar in jaar uit, aan staan zijn ze in veel huishoudens verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale verbruik.

sluimerverbruik1

Hoe verhoudt mijn sluimerverbruik zich tot andere huishoudens?
Onderstaande grafiek laat zien hoe de gebruikers ...

Lees meer

Energiekostenmeter lenen bij Dorp Centraal

Energiekostenmeter2Welke apparaten in huis veroorzaken het meeste sluimerverbruik? Leen eens een energiekostenmeter bij Dorp Centraal en kom erachter.


Wat kun je meten met de energiekostenmeter?

Indien je nu wel  of geen slimme meter hebt, met de energiekostenmeter kun je zien wat een apparaat dat heel de dag aanstaat specifiek verbruikt .
Sluit apparatuur met een stekker die je wilt meten aan op de energiekostenmeter. Dan weet je ook gelijk of het de moeite waard is om deze uit te zetten of te vernieuwen voor energiezuinige apparatuur.

Lees meer

  • 1
  • 2