00 logo 1e positief web01

Informatiebijeenkomst collectief zonnedak

30 augustus 2020

26 augustus bezochten de voorinschrijvers de informatieavond. Samen hebben ze al voor driekwart van de beschikbare certificaten ingeschreven.

Wat heb je gemist? Bekijk hier de presentatie

20samenzon hoe1000x400

Wij gaan ervoor200826foto ondertekening intentieovereenkomst
Als feestelijke afsluiting hebben het bestuur en de dakeigenaren Harm en Johanna de Jong de intentieovereenkomst voor het collectieve zonnedak ondertekend. 

Inmiddels heeft het bestuur van Dorp Centraal het netwerkbedrijf Liander de opdracht gegeven om de aansluiting aan te leggen.

Doe je ook mee?
Er is nog ruimte voor 4-5 huishoudens. Je kunt al meedoen vanaf één certificaat.

 

Reserveer je certificaten - zolang de voorraad strekt

 Antwoord op veel gestelde vragen

 

1. Wat is de postcoderoosregeling?
Bij collectieve opwekking van zonnestroom krijgen de deelnemers binnen het postcodegebied (8536, 8537, 8538, 8539 of 8508) 15 jaar het recht op teruggaaf van de energiebelasting voor hun aandeel in het zonnedak.

2. Wat gebeurt er met mijn certificaten als ik verhuis?
Bij verhuizen binnen het postcoderoosgebied (8536, 8537, 8538, 8539 of 8508) blijf je gwoon lid van de coöperatie en verandert er niets. Bij verhuizing buiten het postcoderoosgebied moeten de certificaten worden verkocht: samen met het huis of aan een andere belangstellende. Als verkoop niet lukt, dan kan de coöperatie met een wachtlijst bemiddelen in de verkoop of de certificaten terugkopen voor de dan geldende waarde. De afwaardering van de certificaten zal lineair zijn, met waarde nul na 15 jaar.

3. Wat zijn de gevolgen voor mijn belastingaanslag als ik certificaten koop?
De waarde van de certificaten behoort tot je vermogen en moet dus officieel worden opgegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte. Aangezien de aankoop van de certificaten meestal leidt tot een lager saldo op de spaarrekening, zal dit in de praktijk nauwelijks invloed hebben op de belastingaanslag.

4. Als mijn eigen dak in principe ook geschikt is voor zonnepanelen, is het dan toch interessant om mee te doen met het collectieve zonnedak?
De huidige salderingsregeling (je krijgt nu evenveel terug voor de stroom die je aan het net levert als je betaalt voor de stroom die je inkoopt) wordt met ingang van 2023 afgebouwd (in 2023 nog 91% salderen en in 2031 niets meer). Meedoen aan het collectieve zonnedak garandeert vrijstelling van energiebelasting voor 15 jaar. Hierdoor zal in veel gevallen het collectieve zonnedak aantrekkelijker zijn dan panelen op eigen dak. Daar staat wel tegenover dat eigen panelen zo'n 25 jaar meegaan, terwijl het collectieve zonnedak voor 15 jaar is.